Κ.Κ.Ε, η αλήθεια

Η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Στρατιωτικό Σύμφωνο Γερμανών – ΕΛΑΣ

Posted by constantinosec στο Οκτώβριος 24, 2007

Image Hosted by ImageShack.us

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι: 1) Καπετάν Κίτσος, Διοικητής 2ου Τάγματος 31ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος της Ο.Μ.Μ (Ομάδος Μεραρχιών Μακεδονίας) με εξουσιοδότηση του Μεράρχου XI Μεραρχίας Λασσάνη και 2) ταγματάρχης Έριχ Φένσκε διοικητής της μονάδος 31756, ως εκπρόσωπος των ενόπλων γερμανικών δυνάμεων της στρατιάς Αιγαίου, συνελθόντες σήμερα την 1ην Σεπτεμβρίου 1944 στο χωριό Λειβάδι περιφέρειας Θεσσαλονίκης συνεφωνήσαμεν τα παρακάτω:

1ον) Ο ΕΛΑΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην εμποδίσει την υποχώρηση του Γερμανικού Στρατού στην περιοχή της Ο.Μ.Μ μπαίνοντας σε κάθε εκκενούμενο τμήμα μετά την αναχώρηση και του τελευταίου Γερμανού στρατιώτου.

2ον) Παράλληλα η Γερμανική Α.Σ.Δ.Μ.Α υποχρεούται να διατάξει την αποχώρηση των Ταγμάτων Ασφαλείας από την πόλη της Θεσσαλονίκης την οποία και θα παραδώση στον εφεδρικόν ΕΛΑΣ και στην πολιτικήν οργάνωση του ΕΑΜ σύμφωνα με λεπτομερειακό σχέδιο που τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (Ο.Μ.Μ – Ε.Α.Μ και Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α) θα καθορίσουν.

3ον) Ο ΕΛΑΣ εγγυάται για την ζωή των Γερμανών στρατιωτών που προσχώρησαν εις τας τάξεις του, φτάνει να υποσχεθούν πως θα πολεμήσουν στο πλευρό του ενάντια σε οιονδήποτε εχθρό του Λαϊκού Στρατού.

4ον) Ο ΕΛΑΣ δεν φέρνει καμιά ευθύνη αν αντιλαϊκές προδοτικές ομάδες επιτεθούν κατά Γερμανικών δυνάμεων.

5ον) Η Γ.Α.Σ.Δ.Μ.Α θα παραχωρήσει στον ΕΛΑΣ βαρύ οπλισμό και ανάλογο πολεμικό υλικό για την εξουδετέρωση των παραπάνω ομάδων.

6ον) Ο ΕΛΑΣ με τους όρους αυτούς και με την συνεργασία των Βουλγαρικών και Αλβανικών παρτιζάνικων τμημάτων αναλαμβάνει την καταπολέμηση των αντιλαϊκών παρτιζάνικων ομάδων.

Το σύμφωνο αυτό γράφηκε σε δύο, το ένα στην ελληνική γλώσσα και το παρέλαβε ο Ταγματάρχης Έριχ Φένσκε, και το δεύτερο στην Γερμανική και το παρέλαβε ο καπετάν Κίτσος.

Λειβάδι 1η Σεπτεμβρίου 1944″

Πηγή: Όπως αναγράφεται στην φωτογραφία, «Κείμενο του Μυστικού Συμφώνου ΕΑΜ – Γερμανικού Στρατηγείου Θεσσαλονίκης, το πρωτότυπο του οποίου κατετέθη υπό του Εθνικού Συνδέσμου Ελασιτών Μακεδονίας – Θράκης εις την εξεταστική επιτροπή του Ο.Η.Ε εις Θεσσαλονίκην.

Το πρωτότυπο του ανωτέρου εγγράφου εξετέθη εις την εν Θεσσαλονίκη έκθεση πειστηρίων εν φωτοτυπία, συνοδευόμενο και υπό του πρωτοτύπου της προσκλήσεως ην απηύθηνεν ο Καπετάν Κίτσος προς τον Γερμανό αξιωματικό για την υπογραφή του Συμφώνου».

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Στρατιωτικό Σύμφωνο Γερμανών – ΕΛΑΣ”

  1. Γιώργος Μάντζιος said

    Π
    ήγαμε στο χωριό, καθίσαμε. Τα πράγματα έδειχναν καλά. Ο Γερμανός διοικητής των Βασιλικών ζήτησε ανακωχή1 από το διοικητή των ανταρτών καπετάν Κίτσο, Ακολούθησαν συναντήσεις. Ήρθε ο διοικητής της Γκεσταμπό. Τον δέχτηκαν με παρέλαση στην πλατεία του χωριού οι αντάρτες. Την επαύριο ήρθε ο διοικητής των Βασιλικών. Και εκείνον τον δέχτηκαν φιλικά. Στην αίτησή του δε να πάψουν να τους χτυπούν οι αντάρτες ο καπετάν Κίτσος απάντησε: ”Θα πάψομε να σας χτυπάμε, όταν μας παραδώσετε τα όπλα σας. Διότι [18η σελίδα] εσείς είστε κατακτητές και εμείς είμαστε στην πατρίδα μας και είμαστε απόγονοι των ηρώων του 1821”. Άρα οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν.» ΑΠΟΑΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΝΤΖΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: