Κ.Κ.Ε, η αλήθεια

Η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Ζήτω η ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη!

Posted by constantinosec στο 23 Οκτωβρίου, 2007

Πατήστε για μεγ�θυνση του επίμαχου σημείου

Πηγή: Απόφαση 3ου Έκτακτου Συνεδρίου Κ.Κ.Ε (26/11/1924-03/12/1924), δημοσιευμένη στον Ριζοσπάστη, 14/12/1924

«Ανεξαρτησία στη Μακεδονία και στη Θράκη: Η ντόπια κεφαλαιοκρατία… καταπιέζει τις εθνικές μειονότητες στη Μακεδονία και στη Θράκη… η ελληνική πλουτοκρατία καταδυναστεύει ένα μέρος του μακεδονικού και θρακικού λαού, κρατώντας με το σίδερο και τη φωτιά τη μακεδόνικη και θρακική χώρα στην υποταγή της. Δίχως την καταπίεση του μακεδονικού και θρακικού λαού, δίχως την καταπίεση των ξένων εθνών, της είναι αδύνατο να δυναμώσει επάνω μας τον κοινωνικό της ζυγό. Η ντόπια μπουρζουαζία είναι εθνικός δυνάστης και καταπιεστής του μακεδονικού και θρακικού λαού και συγχρόνως ο κοινωνικός δυνάστης της εργατικής τάξεως και των φτωχών αγροτικών και προσφυγικών μαζών. Αν δεν συντρίψουμε τον εθνικό ζυγό της ντόπιας μπουρζουαζίας που βαρύνει στη Μακεδονία και στη Θράκη, δεν μπορούμε να τσακίσουμε τον κοινωνικό ζυγό της ίδιας μπουρζουαζίας που βαρύνει επάνω σε μάς. Δεν μπορούμε αλλιώτικα να γλιτώσουμε από τους κατακτητικούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ξεσπούν εις βάρος μας εν όσω εξακολουθεί η σημερινή κατάσταση του διαμελισμού και της καταπιέσεως της Μακεδονίας και Θράκης από τη Βαλκανική και Τουρκική μπουρζουαζία.

Να γιατί αγωνιζόμαστε εναντίον των εξοπλισμών, εναντίον των πολέμων που προετοιμάζει η κεφαλαιοκρατία, εναντίον της εθνικής καταπιέσεως και του βιαίου εκπατρισμού. Να γιατί αγωνιζόμαστε για την ένωση των τριών τμημάτων της Μακεδονίας και Θράκης και για ενιαία και ανεξάρτητη κρατική τους ύπαρξη

Ζήτω η εργατοαγροτική επανάσταση της Βουλγαρίας! Ζήτω η ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη!

Ζήτω η Ομοσπονδία των Βαλκανικών εργατοαγροτικών δημοκρατιών!

Ζήτω η Παγκόσμιος Προλεταριακή επανάσταση.

Αθήναι 3 Δεκεμβρίου 1924
Το Προεδρείο»

11 Σχόλια to “Ζήτω η ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη!”

  1. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ said

    ΜΠΡΑΒΟ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ

  2. Πέλοπας said

    Το γεγονός ότι οι πρώτοι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν από την Θεσσαλονίκη και ήταν Εβραίοι δεν σας λέει τίποτα; Η πρώτη ερώτηση του Μπενερόγια στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ κοινοβούλιο επρόκειτο για την αυτονόμηση της Μακεδονίας δεν σας λέει τίποτα; Η Συνθήκη του Πετριτσίου η οποία υπογράφηκε από τον Ιωαννίδη και Δασκαλώφ και παραχωρούσε την Μακεδονία στην Βουλγαρία δεν σας λέει τίποτα;
    ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ, ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!

  3. ΤΑΥΓΕΤΗΣ said

    Mprabo paidia

  4. Kai pali mprabo

  5. Ridi said

    Η Ελλάδα βρίσκεται υπό Γερμανική κατοχή. Οι Φουστανιώτες συμμετέχουν ομαδικά στον αγιασμό των υδάτων ανήμερα των Φώτων του 1943. Ένα τάγμα με Γερμανούς κατακτητές και με Βούλγαρους φίλους τους, στρατοπεδεύει στο δημοτικό σχολείο της Φούστανης, στο κέντρο του χωριού. Οι αξιωματικοί τους επιτάσσουν τα σπίτια των Βογιατζή Παναγή, Πολιτάκη Δημητρίου, Μανδάρα Νικολάου και Μπαδινάκη Βλασίου που είναι γύρω από το σχολείο και μένουν εκεί. Κανείς δεν φαντάζεται τι θα επακο-λουθούσε το βράδυ, ξημερώνοντας του Αι Γιαννιού και στις υπόλοιπες μέρες του Γεν-νάρη.
    Ο Φώτης ο Ρήγας πήγε στη Θηριόπετρα, θέλοντας να βρει καμιά κατσίκα, να την σφά-ξει για να την πουλήσει στους κατοίκους της Φούστανης. Ψάχνοντας και ρωτώντας στην Θηριόπετρα και πιεζόμενος από τον χρόνο, γιατί έπρεπε να γυρίσει στη Φούστα-νη νωρίς, αφού οι Γερμανοί δεν επέτρεπαν την κυκλοφορία μετά το ηλιοβασίλεμα, βρέθηκε έξω από το σπίτι του μπάρμπα Γιάννη του Αμβρόση, για να συζητήσει για μια κατσίκα, που άλλοι θηριοπετρίτες του είχανε πει ότι πουλούσε. Ετοιμάζονταν να χτυ-πήσει την μεγάλη εξώπορτα της αυλής του σπιτιού, όταν ξαφνικά ορμούν Σέρβοι παρ-τιζάνοι, το πιάνουν και βίαια σχεδόν τον σπρώχνουν μέσα στην αυλή του Αμβρόση. Ο Ρήγας ξέροντας την μακεδονική γλώσσα τους ρωτά τι θέλουν, και τότε χαμογελώντας οι Σέρβοι, αφού άκουσαν φιλική γλώσσα τον αφήνουν και αρχίζουν να συζητάνε μαζί του τι ακριβώς Θέλουν. Ταυτόχρονα αρχίζουν να περπατάνε προς το σπίτι του Μπα-λασάκη Μπαλάση. Στο σπίτι αυτό, έφτασαν και άλλοι παρτιζάνοι φέρνοντας μαζί τους και ένα άλλο Φουστανιώτη, τον Χρήστο τον Αγγελίδη, γνωστό σαν Κίτο. Τους εξηγούν λοιπόν ότι θέλουν να τους οδηγήσουν στη Φούστανη για να χτυπήσουν τους Γερμανούς και Βούλγαρους που στρατοπέδεψαν στο σχολείο του χωριού.
    Χωρίζονται λοιπόν οι Παρτιζάνοι σε τρεις ομάδες και με οδηγό σε κάθε ομάδα έναν από τους τρεις που προαναφέραμε ξεκινούν με το σκοτάδι προς τη φούστανη. Η μία ομάδα με οδηγό τον Μπαλασάκη προχωρά από το δρόμο του Σχολείου. Η άλλη ομάδα με τον Ρήγα από το δρόμο του Βλαντώνη και η Τρίτη ομάδα από το δρόμο του Πα-ντσού. Κυκλώνουν αθόρυβα το σχολείο και στήνουν δύο οπλοπολυβόλα, ένα στη γωνία του Βογιατζή και ένα στη γωνία του Πολιτάκη. Οι οδηγοί φεύγουν. Ο Μπαλάσης προς τη Θηριόπετρα και οι δύο Φουστανιώτες προς την καλύβα του Κρικόπουλου στο Κου-ζούσανη. Δίνεται ο σύνθημα και η μάχη αρχίζει. Τα πολυβόλα τερετίζουν και παρτιζά-νοι φτάνουν μέχρι τα παράθυρα του σχολείου και ρίχνουν εκατοντάδες χειρομβομβί-δες. Δυστυχώς δεν εκρήγνυνται, λόγω παλαιότητας ή υγρασίας. Οι Γερμανοί αξιωμα-τικοί αντιλαμβάνονται από τα γύρω σπίτια τα γεγονότα και από τα παράθυρα των σπι-τιών πυροβολούν και σκοτώνουν τον οπλοπολυβολητή και τον γεμιστή στη γωνία του σπιτιού του Βογιατζή και τον οπλοπολυβολητή στη γωνία του σπιτιού του Πολιτάκη. Οι παρτιζάνοι αντιλαμβάνονται ότι είναι μεταξύ δύο πυρών και δίνουν διαταγή αποχώ-ρησης. Ξημερώνει Αι Γιαννιού και το χιόνι έχει ήδη πυκνώσει. Τα πατήματα των παρ-τιζάνων δείχνουν την αποχώρησή τους προς την πάνω γειτονιά (τσόγκαρ μαχαλά) της Φούστανης. Οι παρτιζάνοι εγκαταλείπουν τρεις νεκρούς και οι Γερμανοί μετράνε δύο. Το ξημέρωμα βρίσκει τους Φουστανιώτες τρομαγμένους και συγκεντρωμένους στο σχολείο. Οι Γερμανοί τους έχουν βγάλει από τα σπίτια τους και ήταν έτοιμοι να τους εκτελέσουν όλους. Ο πρόεδρος του χωριού Γεώργιος Σφυρίδης προσπαθεί να τους πείσει ότι το χωριό δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός. Οι Γερμανοί ψάχνουν για στοιχεία και διαπιστώνουν ότι οι νεκροί παρτιζάνοι, από τα χαρτιά που βρίσκουν πάνω τους δεν είναι Έλληνες. Οι πατημασιές στο χιόνι δείχνουν ότι αυτοί που τους πυροβό-λησαν έφυγαν. Έτσι πείθονται μετά από επίπονες και επίμονες συζητήσεις ότι οι Φου-στανιώτες είναι άσχετοι με την μάχη και τους αφήνουν ελεύθερους.

    Οι Γερμανοί μένουν στη Φούστανη και συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους παρτιζά-νους, θέλοντας να τους χτυπήσουν και να τους εξολοθρέψουν. Οι μέρες περνούν, ο χειμώνας προχωρά βαρύς και κρύος και οι Γερμανοί ετοιμάζονται για το μεγάλο τους χτύπημα. Οι πληροφορίες μιλάνε για εμφάνιση των παρτιζάνων στην περιοχή Νότιας-Περίκλειας και ξεκινάνε στις 31 Ιανουαρίου 1943 να τους χτυπήσουν. Επιστρατεύουν Φουστανιώτες με τα ζώα τους, φορτώνουν τα εφόδιά τους και από το στρατηγείο τους έξω από το σπίτι του Ευστρατίου Ιωακείμ, στην άκρη του καναλιού που διασχίζει τη Φούστανη, ξεκινούν για το τελικό χτύπημα. 120 Γερμανοί προχωρούν μπροστά και α-κολουθούν τα εφόδια. Περνάνε το Αυγό και συνεχίζουν προς την Νότια. Πλησιάζουν στη Γέφυρα και εκεί δέχονται τις πρώτες ριπές από τους παρτιζάνους. Αντιλαμβάνο-νται ότι είναι κυκλωμένοι σε μια μελετημένη ενέδρα και αγωνίζονται για τη ζωή τους. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς πέφτουν χτυπημένοι από τις σφαίρες των Παρτιζάνων οι οποίοι έχουν τρεις απώλειες, δύο άνδρες και μία γυναίκα. Οι Φουστανιώτες με τα φορ-τωμένα εφόδια φεύγουν προς την Φούστανη και μαζί τους και ένας Γερμανός, ο μόνος που γλύτωσε. Φτάνει στο αρχηγείο τους και δίνει αναφορά στον επικεφαλής Γερμανό αξιωματικό. Το ακούει σκυθρωπός, βγάζει το πιστόλι του και τον πυροβολεί ψυχρά και τον σκοτώνει. Στο πτώμα του κολλάνε μια κόλα αναφοράς στην οποία γράφουν ότι δεί-λιασε και έφυγε. Έπρεπε να μείνει στη μάχη και να πολεμήσει μέχρι το τέλος. 119 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί και οι Έλληνες “αντιστασιακοί” κρυμμένοι και φευγάτοι. Δεν κρύφτηκαν όμως όταν νέμονταν την σύνταξη της εθνικής αντίστασης!!!!!!!!!!!!!!!

  6. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑΚΟΣ said

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΤΟΥ ΤΙΤΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥ ΓΥΨΟ ΣΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥΣ.Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΙΛΑΓΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

  7. Κι αν στη Μακεδονία υπήρχαν κάποια επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης ειδικής εθνότητας, τα περί Θράκης μαρτυρούν πλήρη σύγχυση φρενών. Ο Πουλιόπουλος τα είχε ήδη αναλύσει στον καιρό του, από τη δική του (τροτσκιστική) σκοπιά βέβαια, αλλά πάντως με ανοιχτά τα μάτια!

  8. ANDREAS said

    Τον Σεπτέμβριο του 1944, παράλληλα με τις αγγλο-ρωσικές μυστικές επαφές για το μέλλον της Ελλάδας, οι ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα από τη δράση σλαβομακεδονικών στοιχείων που σε τελευταία ανάλυση επιζητούσαν την αυτονόμηση της ελληνικής Μακεδονίας και την υπαγωγή της είτε στη φιλο-αξονική Βουλγαρία είτε στην Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία που οραματίζονταν να δημιουργήσουν οι παρτιζάνοι του Τίτο.

    Οι φασιστικές δυνάμεις Κατοχής, σε ορισμένα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, στις περιοχές Φλώρινας και Καστοριάς, εξόπλισαν είτε με τη θέλησή τους είτε με τη βία κάποιες φορές Σλαβομακεδόνες -τους αποκαλούμενους κομιτατζήδες- που στρέφονταν εναντίον της ελληνικής αντίστασης. Αυτά τα χωριά αφοπλίστηκαν αργότερα από τις δυνάμεις του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.

    Αλλά και στον αριστερό χώρο η Κομμουνιστική Διεθνής με το σύνθημά της για «ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη» είχε επηρεάσει έναν αριθμό Σλαβομακεδόνων.

    Η ηγεσία του ΚΚΕ από τη δεκαετία του ’30 θεώρησε αυτό το σύνθημα εξωπραγματικό και άλλαξε τη γραμμή του.
    Ο παλιός αρχηγός του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης θα γράψει ότι «η Κομμουνιστική Διεθνής (ΚΔ) έκανε λάθος όταν μας ανάγκασε να δεχτούμε υπέρ του Κ.Κ. Βουλγαρίας το σύνθημα της ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας που τόσες ζημιές μάς έκανε».

    Το ΚΚΕ έθεσε ενώπιον της Κ.Δ. το 1936, τη νέα γραμμή του για την ισονομία των τοπικών κοινωνιών και «μειονοτήτων» στο πλαίσιο της ελληνικής επικράτειας απορρίπτοντας το σύνθημα περί «ανεξάρτητης Μακεδονίας».

    Η Κ.Δ. φάνηκε ν’ αποδέχεται τη νέα γραμμή του ΚΚΕ, αλλά στην πραγματικότητα τα σλαβικά Κ.Κ. των Βαλκανίων δεν αποδέχτηκαν τις νέες θέσεις των Ελλήνων κομμουνιστών.

    Την άνοιξη του 1944 ιδρύθηκε στη Δυτική Μακεδονία, για να λειτουργήσει στο πλαίσιο του ΕΑΜ, το «Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο» από ομάδα αριστερών Σλαβομακεδόνων, που σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα διαλύθηκε γιατί πρόβαλλε αυτονομιστικές τάσεις ενθαρρυνόμενο από τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους.

    Στις ΕΑΜοκρατούμενες περιοχές -σε αντίθεση με την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά- μιλούνταν ελεύθερα η τοπική σλαβική διάλεκτος και εκδιδόταν τοπικός Τύπος, αλλά οι αυτονομιστές ήθελαν κάτι περισσότερο και ορισμένοι αυτομόλησαν στους παρτιζάνους του Τίτο.

    Στα τέλη του καλοκαιριού του 1944 κάτω από τις πιέσεις των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων ιδρύθηκαν στο πλαίσιο και υπό τις διαταγές του ΕΛΑΣ δύο σλαβομακεδονικά τάγματα στη Δυτική Μακεδονία. Και τα προβλήματα με τον ΕΛΑΣ δεν άργησαν να παρουσιαστούν. Επικεφαλής του τάγματος στην περιοχή της Φλώρινας ήταν ο Ηλίας Δημόφσκι ή Δημάκης, που όταν δέχτηκε διαταγή να κατέβει νοτιότερα για να ενισχύσει άλλες μονάδες του ΕΛΑΣ εκείνος αρνήθηκε και με τις δυνάμεις του αυτομόλησε τον Οκτώβριο του ’44 στη Γιουγκοσλαβία. Το ίδιο έγινε και με το σλαβομακεδονικό τάγμα στην περιοχή της Εδεσσας.

    Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1944 ο γραμματέας του ΚΚΕ Γ. Σιάντος έκφρασε την αγωνία του προς την επιτροπή περιοχής Μακεδονίας-Θράκης του κόμματός του γράφοντας: «Προσέχετε πολύ το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας, την κίνηση των σλαβοσωβινιστικών στοιχείων…».(1)

    Την ίδια περίοδο η σύγκρουση θέσεων μεταξύ του ΕΛΑΣ και των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων έφτανε στο απόγειό της, καθώς οι δυνάμεις του Τίτο ενέτασσαν στις γραμμές τους τα δύο σλαβομακεδονικά τάγματα από την Ελλάδα.

    Τα δύο αυτά τάγματα προσπαθούσαν να τα ξαναστείλουν στην Ελλάδα για αυτονομιστική δράση οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι.

    Στις 4 Νοεμβρίου 1944 ο Λεωνίδας Στρίγκος, γραμματέας της περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τηλεγράφησε στην Αθήνα:

    «Τάγμα Σλαβόφωνων δυνάμεων Γκότσε (Ηλ. Δημάκης) προσπάθησε εισέλθει ελληνικό έδαφος προερχόμενο από Αγία Παρασκευή, βόρεια της Φλώρινας. Προσπάθησαν καταλάβουν Φλώρινα αλλά μετά σύγκρουση δύο ωρών υποχώρησαν στην Αγία Παρασκευή. Δύναμη των αυτονομιστών 300. Αλλο τάγμα στην περιοχή του Καϊμακτσαλάν. Τέσσερις πολιτικοί συνοδεύουν Γκότσε. Ο Τέμπο (Σβέτοζαρ Βουκμάνοβιτς) έκανε την ακόλουθη δήλωση στον αντιπρόσωπό μας: «Φοβάμαι πάρα πολύ ότι το ΚΚΕ μαζί με τους Βρετανούς θα βρεθούν αντιμέτωποι της Νέας Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ενωσης»».(2)

    Στις 22 Νοεμβρίου του ’44 ο Στρίγκος τηλεγράφησε επειγόντως και πάλι προς την ηγεσία του ΚΚΕ: «Τάγμα Σλαβομακεδόνων του Καϊμακτσαλάν εισήλθε ελληνικό έδαφος, στοπ. Αφόπλισε μονάδα Εθνικής Πολιτοφυλακής. Επακολούθησε μάχη. Αποτέλεσμα ένας ανθυπολοχαγός ΕΛΑΣ νεκρός, στοπ. Αγνωστες απώλειες Σλαβομακεδόνων. Πήραμε μέτρα για ενίσχυση των συνόρων σε όλη την περιοχή…».(3)

    Η Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας (Ο.Μ.Μ.) του ΕΛΑΣ έμοιαζε με συνοριακή φρουρά για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης και πιθανής γιουγκοσλαβικής προώθησης προς τη Θεσσαλονίκη και την ελληνική Μακεδονία.

    Στις 16 Οκτωβρίου με διαταγή του στρατιωτικού διοικητή της Ο.Μ.Μ. Ευριπίδη Μπακιρτζή και του καπετάνιου Μάρκου Βαφειάδη ανατέθηκε στην VI Μεραρχία και το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ να «κρατήσουν ανάλογον δύναμιν για την εξασφάλιση των παλαιών ελληνο-βουλγαρικών συνόρων μετά την αποχώρηση του βουλγαρικού στρατού εξ Ελλάδος».

    Σε ανάλογη διαταγή του Μπακιρτζή στις 3.11.1944 ανατέθηκε στις ΙΧ και Χ Μεραρχίες του ΕΛΑΣ η συγκρότηση συνοριακών τομέων, στην ελληνο-γιουγκοσλαβική μεθόριο «προς διαφύλαξιν, εξασφάλισιν και έλεγχον των συνόρων». Ο Μπακιρτζής τόνισε ότι «η σύνθεσις των τμημάτων να είναι τοιαύτη ώστε να μην υπάρχει περίπτωσις ενασκήσεως προπαγάνδας υπό των αυτονομιστών Μακεδονίας».

    1. Γράμμα του Π.Γ. του ΚΚΕ (Γ. Σιάντος) προς Λεωνίδα Στρίγκο

    2. Φ. Οικονομίδης, Οι Προστάτες, η αληθινή ιστορία, σ.σ. 396-397

    3. ό.π., σ. 397

  9. […] ΚΚΕ, ἡ ἀλήθεια. […]

  10. […] ΚΚΕ, ἡ ἀλήθεια. […]

  11. […] RealKKE Rate this:Share this:ShareEmailDiggRedditStumbleUponTwitterLike this:LikeBe the first to like this. […]

Σχολιάστε