Κ.Κ.Ε, η αλήθεια

Η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Η συμμετοχή ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Posted by constantinosec στο Οκτώβριος 22, 2007

Πηγή: Αποσπάσματα από ομιλία του Chris Woodhouse στο Holiday Inn, 31/10/1984

«Δεν είχα ιδέα τι έκαναν ο Άρης Βελουχιώτης ή ο Νίκος Καρβούνης κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων. Ήταν όμως φανερό ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ δεν ενδιαφέρονταν να μας βοηθήσουν. Το τονίζω αυτό, γιατί ξέρω ότι έχει αναπτυχθεί ένας μύθος μεταξύ των Ελλήνων της νεώτερης γενιάς, ότι η πρωτοβουλία για την επιχείρηση του Γοργοποτάμου προήλθε από τον Άρη και τον ΕΛΑΣ. Έφτασα ακόμη να διαβάσω στον κομμουνιστικό τύπο ότι η Βρετανική ομάδα με επιμονή δική μου, σκόπιμα απέφυγε κάθε επαφή με τον ΕΛΑΣ έως ότου μπορέσουμε να βρούμε πρώτα το Ζέρβα. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο : Ο Άρης αποφάσισε τελικά να μας βοηθήσει μόνο και μόνο επειδή βρήκαμε το Ζέρβα

…Το ιστορικό γεγονός που θέλω να τονίσω είναι ότι χωρίς τον Ζέρβα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί. Ο Άρης δεν είχε ενδιαφέρον για τη στρατηγική του Συμμαχικού Γενικού Στρατηγείου στη Βόρειο Αφρική. Αν είχε, θα είχε πάρει επαφή μαζί μας έξι εβδομάδες νωρίτερα. Αποφάσισε να έρθει μαζί μας την τελευταία στιγμή, απλώς και μόνο επειδή είδε ότι θα ήταν βλαβερό για τον ΕΛΑΣ αν έμενε απ’ έξω»

«Υπάρχει ένας άλλος μύθος γύρω από το Γοργοπόταμο, που πρέπει ν’ ανασκευαστεί. Έχει υποστηριχτεί ότι ο Άρης μόνος του επέλεξε το Γοργοπόταμο για στόχο και ότι κατέστρωσε μόνος του το σχέδιο της επίθεσης. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο Μάγιερς είχε επιλέξει το Γοργοπόταμο ως στόχο, έπειτα από μια προσωπική αναγνώριση επί τόπου, πριν ακόμα ξεκινήσω για να βρω το Ζέρβα. Ο Μάγιερς επίσης κατέστρωσε το σχέδιο της επίθεσης, το οποίο περιέγραψε στο Ζέρβα μόλις συναντήθηκαν, δηλαδή την μέρα από την άφιξη του Άρη. Ο Ζέρβας αμέσως αποδέχθηκε το σχέδιο και ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης. Όταν έφτασε ο Άρης, και αυτός επίσης συμφώνησε με το σχέδιο και αποδέχτηκε το Ζέρβα ως το γενικό αρχηγό»

«Ο Άρης θα έπρεπε να έμαθε για την άφιξή μας σε λίγες μέρες. Όλος ο κόσμος μπορούμε να πούμε ήξερε για αυτήν, ακόμα και οι Ιταλικές φρουρές, οι οποίες εξαπέλυσαν συχνές περιπολίες για να μας βρουν»

Σημείωση: Ο Chris Woodhouse διετέλεσε αρχηγός της αγγλικής στρατιωτικής αποστολής που συμμετείχε στον Γοργοπόταμο.

Advertisements

3 Σχόλια to “Η συμμετοχή ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου”

 1. filopatria said

  Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα κείμενα που παραθέτετε. Ειδικά κάποια κείμενα από τα πρώτα της ίδρυσης του ΚΚΕ.

  Εντούτοις επιτρέψτε μου να πω ότι για το συγκεκριμένο η αναφορά και μόνο του Γουντχάους δεν είναι σοβαρός παράγοντας. Αυτό αν λάβουμε υπ’όψιν μας όλο το παρασκήνια της Αγγλικής παρέμβασης της Αγγλίας στην Ελλάδα από το 1821 και μετά (Η απόπειρα δολοφονίας του Ανδρούτσου στην Δρακοσπηλιά πχ. ή η δολοφονία του Καραϊσκάκη στο Φάληρο στην συνέχεια ή όλες οι ενέργειες του Μαυροκορδάτου). Εϊναι δεδομένο άλλωστε ότι οι Άγγλοι ετοίμαζαν την μία παράταξη εναντίον της άλλης από το ξεκίνημα της Ελλ. αντίστασης. Έτσι, ενδιαφέρον είναι να δούμε τι έκαναν οι ηγεσίες της εποχής και πως έβλεπαν το μέλλον, αλλά και το παρασκήνιο από τις κινήσεις των δυνάμεων της εποχής. Σχετικά με τον Γοργοπόταμο έχω μια άλλη άποψη για την στάση του Βελουχιώτη από το βιβλίου του Χαριτόπουλου που διάβασα μερικά χρόνια πριν και είναι αυτό που θυμάμαι κάπως καλύτερα. Δεν ήταν η εντύπωση μου ανάλογη με αυτά που περιγράφει ο Γουντχάουζ εδώ άσχετα βέβαια αν ό ίδιος ήταν «τρίτο» μέρος στην επιχείρηση. Ο Μάγιερς όπως ίσως θα γνωρίζετε ήταν Εβραίος και είχε λογομαχία μαζί του ο Βελουχιώτης. Η άποψή μου είναι ότι χρειάζεται πιο ενδελεχή αλλά και πιο μεγάλη έρευνα για την κατάδειξη του ζητούμενου.

  Αυτό γιατί και μέσα στους κόλπους του κόμματος υπάρχουν συχνά αντιπαλότητες, διαφωνίες, άγνοια της βάσης στις θέσεις ή ενέργειες της ηγεσίας κλπ. Προσωπικά θα ενδιαφερόμουνα να δω τι πήγε να κάνει ο Ζαχαριάδης στην Γερμανία (νομίζω ότι πήγε οικιοθελώς να εργαστεί με βάση το σύμφωνο Μολότωφ-Χιτλερ όπως και ο Γάλλος ΓΓ του ΚΚΓ Ζ. Μαρσαί που έκανε την στρατιωτική του θητεία σε εργοστάσιο στην Γερμανία με βάση την συνθήκη Γαλλίας-Γερμανίας (Πεταίν) πράγμα που το ΚΚΓ αρνιόταν μετά βδελυγμίας γεγονός όμως που αποδεικνύει αν μη τι άλλο τον παραχαρακτικό ρόλο στην ιστορία των αφηγήσεων των ΚΚ). Όπως επίσης θα είχε ενδιαφέρον για μας η χρονική στιγμή που το ΚΚΕ μπήκε στον πόλεμο (το ’42 με την έναρξη του Ρωσσο-Γερμανικού πολέμου) καθώς και την λευκή (;) βίβλο του ΕΑΜ. Δυστυχώς δεν έχω τέτοιο υλικό αλλά αν έχετε προσβάσεις θα αναμείνω.

 2. constantinosec said

  Δεν νομίζω να έχω τίποτα για την μεταφορά του Ζαχαριάδη στη Γερμανία, για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι να έχω ακούσει και τίποτα σχετικό. Όσον αφορά την είσοδο του Κ.Κ.Ε τελικά στην αντίσταση όταν τους χρειάστηκε η πατρίδα τους νομίζω ότι σε κρίσεις ειλικρίνειας της εποχής το είχαν παραδεχθεί, κάπου πρέπει να τα έχω, επιφυλάσσομαι.

  Για το θέμα της γέφυρας θεωρώ ότι οι απόψεις των «τρίτων» μπορούν να φωτίσουν κάπως την κατάσταση. Προφανέστατα μόνο η ομιλία του Γουντχάουζ δεν είναι αρκετή, θα ακολουθήσουν πολλά άλλα θέματα σχετικά με τον Γοργοπόταμο πάντως.

 3. Ο Χίτλερ επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση δυό μόλις μήνες μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα. Έτσι, το ΚΚΕ δεν είχε τον πειρασμό να ερωτοτροπήσει με τον κατακτητή – όπως είχε λ.χ. το ΚΚ στη Γαλλία.
  Ο Ζαχαριάδης κρατούμενος ήταν της 4ης Αυγούστου, κρατούμενος παρέμεινε των Γερμανών. Χίλια κακά έκανε και στην Αριστερά και στην Ελλάδα, μην πάμε να τον βγάλουμε και π… από πάνω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: